Črniče

TI MENI DANES, JAZ JUTRI TEBI

V mesecu decembru smo se strokovne delavke na oddelku dogovorile, da bomo v ospredje postavile odnose med otroki, med otroki in starši ter tudi med krajani. Ker je novoletni čas -  čas obdarovanj, smo otrokom, pa tudi staršem želeli približati nematerialno obdarovanje - obdarovanje z lepo besedo, nasmehom, stiskom rok ali objemom.

PRAZNUJEMO TUDI V ČRNIČAH

Vrtec praznuje 70. jubilej. V tednu od 8.10. do 12.10. smo praznovanje obeležili tudi v oddelčnem vrtcu Črniče. Otrokom smo dneve popestrili z različnimi dejavnostmi, poudarek pa je bil tudi na druženju starejših in mlajših otrok. V začetku tedna smo se s pomočjo gledališča kamišibaj seznanili z zgodbo Igriva in vesela hiša, katera pripoveduje o nastanku vrtca, njegovem širjenju ter delovanju. Otrokom smo predstavili vrtčevsko himno ter jo skupaj prepevali. Vrata naših skupin smo pustili odprta, da so lahko otroci raziskovali kotičke za igro.

ZAIGRAJMO KAMIŠIBAJ

KAMIŠIBAJ je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Izvira iz Japonske in sestavljen je iz dveh besed: kami- papir, šibaj- gledališče, potemtakem je to papirnato gledališče. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan BUTAJ. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

OKUSNA FRTALJA KUHARJA NEJCA

Vrtec Črniče sodeluje v projektu »Živimo zdravo«. V okviru le tega je prišel k nam kuhar Nejc Blagonja, kateri skupaj z ostalimi kuharicami v kuhinji Ob Hublju pripravlja kosila za otroke. Skupaj s kuharjem smo pripravili FRTALJO. Zbrali smo se v garderobi vrtca, ki smo ga skupaj pripravili, ter nestrpno pričakovali njegov prihod. Nejc je najprej predstavil njegov poklic, kako pomembno je uživanje različne prehrane za naše zdravje in nato pričel s pripravo frtalje. Skupaj z otroki je pripravil maso za frtaljo, ter jim predstavil posamezne sestavine.

SKRBIMO ZA SVOJO HIGIENO

Ob urejanju našega vrtčevskega vrta in sajenju rastlin nanj, smo spoznavali zelišča in dišavnice, ki tu rastejo. Ko smo jih vohali, opazovali in se rokovali z njimi, smo se pogovarjali tudi o njihovem zdravilnem učinku na naše telo. Nabirali smo jih in jih okušali v obliki žajbljevega čaja, frtalje iz mete in melise ter si nenazadnje izdelali tudi sivkino milo po hladnem postopku izdelave.

PRIJETNO JE SREČATI TISTEGA, KI JE PRED KRATKIM STORIL NEKAJ DOBREGA

V mesecu novembru smo v našem oddelku posvetili veliko pozornosti skrbi za sočloveka (Modul projekta: Etika in vrednote) in varnosti nas samih. Povabili smo različne službe, ki so nam s svojim obiskom omogočile, da smo spoznali njihovo delo in sam pomen za našo družbo. Najprej smo spoznavali, kako skrbimo za varnost v prometu. V okviru Projekta Pasavček smo bili deležni predstave o Pasavčku in Tinki pobalinki, ki nam je nazorno predstavila varno ravnanje v prometu. Obiskala sta nas tudi policista iz policijske postaje Ajdovščina, gasilca iz PDG Selo ter reševalec iz ZD Ajdovščina.

ČEBELICE, ČEBELICE SAJ MOJE STE PRIJATELJICE

Sodelujemo pri projektu Eko smreka v okviru katerega smo izdelali smrečice in s tem otrokom predstavili pomen ohranjanja slovenskih čebel, saj se geslo natečaja glasi: »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«. Otrokom smo to temo predstavile tudi s pomočjo različnih zgodbic, pravljic in basni. Ker se obenem pripravljamo na Slovenski tradicionalni zajtrk v katerega je vključen tudi okusen in zdrav med, naših pridnih čebelic, smo na obisk povabili ljubiteljskega čebelarja. Gospod Bernard Rijavec nas je s svojim pozitivnim odnosom do živali popeljal v svet čebel.

Strani

Subscribe to RSS - Črniče