STARI ČASI - LEPI SPOMINI

V sklopu modula tradicije smo v oddelku izvedli veliko najrazličnejših dejavnosti, v katere smo aktivno vključili tudi starše in stare starše otrok. Najprej smo se z otroki pogovarjali o tradiciji; kaj se prenaša iz roda v rod, kaj vse se naučimo od svojih staršev in starih staršev, kako praznujemo praznike ipd. Nadaljevali smo z življenjem nekoč; hiše, oblačila, pripomočki, stari predmeti, različne ročne spretnosti, otroške igrače idr.

Spoznavali smo igre otrok včasih (kamenčki, zemljo krast, skrivalnice, ristanc, gnilo jajce, »volkarca«, trden most …) in rajalne pesmi npr. Ringa ringa raja, Rdeče češnje … Ob tem smo se srečali s številnimi izštevankami, ki so pri otrocih vzbudili veliko zanimanje in željo po večkratnem ponavljanju. Številne so se otroci naučili spontano med vsakodnevno igro.

Glede na veliko zanimanje otrok smo v igralnici pripravili kotička; »črna kuhinja« in »stara izba«, katera smo opremili z najrazličnejšimi starimi predmeti, ki so jih otroci prinašali od doma. Odziv staršev je bil zelo dober, saj so poleg različnih starih predmetov, prinašali tudi razne zapise zgodb in otroških iger, ki so se jih sami igrali v otroštvu ali pa so še iz otroštva njihovih staršev.

Projekt smo zaokrožili z razstavo starih predmetov in ročnih del otrok ter nastopom za starše. Otroci so v »folklornih« oblačili zaplesali dva ljudska plesa in zapeli nekaj znanih ljudskih pesmi. Srečanje smo zaključili z delavnico »spretni prstki«, ko so otroci skupaj s starši »po starem« zašili okrasne blazinice in jih odnesli domov.

                                                                                                                                                                                                            skupina Rumeni metulji