GOZDNA PEDAGOGIKA

Projekt Gozdna pedagogika je v osnovi namenjen spoznavanju, odkrivanju in raziskovanju naravnega okolja, med katerega sodi tudi gozd. Prav gozd je tisti, ki je zaradi današnjega hitrega tempa življenja pogosto premalo obiskan. Gozd otrokom ponuja doživljanje ugodja ob gibanju, raziskovanje, odkrivanje, ustvarjanje, občutenje, skratka učenje skozi igro na naraven način in na konkretnih stvareh.

Ker je skupina Pikapolonice zelo blizu gozda, in ker je rdeča nit skupine narava, sva se s pomočnico odločili, da pristopiva k projektu Gozdne pedagogike. Skupina se je že podala na prvo raziskovanje gozda, kjer smo odkrivali, kaj nam narava v tem letnem času ponuja. Iz vej, kamenja, cvetlic, želodov so otroci oblikovali geometrijske like (krog, trikotnik, kvadrat, pravokotnik), prisluhnili so zvokom bližnjega potoka, šumenju vetra v drevesnih krošnjah, šelestenju jesenskega listja. V zavetju gozda so otroci uživali v naravnih oblikah gibanja in prisluhnili gozdni pravljici o Rdeči Kapici. Ob odhajanju iz gozda so otroci že spraševali, če se bomo v gozd še vrnili. In res smo se. Gozd smo ponovno obiskali že čez dva dni. Otroke sva s pomočnico spodbudili k merjenju obsega drevesnih debel, kasneje pa so sami predlagali, da bi s pomočjo vej izmerili svojo telesno višino. Z različno dolgimi vejami so otroci merili drug drugega, primerjali dolžino svojih vej in tako še usvajali razmerja daljši, krajši, višji, nižji, enak. S pomočnico sva jih spodbudili še k gradnji gozdnih hiš. Veje, ki so jih prej uporabljali za merjenje, so zdaj postale njihov gradbeni material. V bližnji okolici so zavzeto iskali gradbeni material, ob prinašanju pa niso pozabili omeniti tudi stvari, ki so jih opazili spotoma (gobe, kostanj …). Ob zaključku našega raziskovanja, sem otrokom prebrala še pravljico z naslovom: O polžu, ki si je kupoval novo hiško. Tako so otroci med igro in gradnjo hiš iz vej, nenačrtovano spoznali poklic arhitekta, ob prebrani knjigi pa so razvijali čut za sočloveka.

Tako se je naša gozdna pustolovščina zaključila. Veseli, polni novih doživetji in spoznanj, smo odhiteli nazaj proti vrtcu in si obljubili, da se bomo v gozd še vrnili.

Tjaša in Tamara