VIPAVSKA DOLINA - VSE DRUGAČE, VSE LETO

V razposajeno skupino Činele iz Vrhpolj je zapihala muhasta vipavska burja. Našo igralnico je »prevetrila« z drugačnostjo, raznolikostjo in čudovitostjo. Ni nam bilo potrebno veliko razmišljati, kam naj z njimi, saj nič ne opiše naše doline bolje, kot zgornji samostalniki. Ne preseneča torej, da smo si za »rdečo nit« našega projekta izbrali geslo: »Vipavska dolina – vse drugače, vse leto.«

Vse aktivnosti so se odvijale preko igre, najboljše prijateljice otrok, ki smo ji dodali še spontanost in ustvarjalnost. Otroci so aktivno sodelovali v razgovorih o vipavski dolini, kjer je bil poudarek na spoznavanju domačega kraja, torej Vrhpolj. Najprej smo zasnovali načrt aktivnosti, ki smo jih nameravali izpeljati v okviru sklopa. Nastal je obilen in sočen grozd, ki je krasil vrata naše igralnice. Tudi mize smo »opremili« z grboma vipavske in ajdovske občine ter sloganom vipavske doline.

Na okrasni pano v skupini so otroci s tempera barvami naslikali vipavsko dolino in njene pomembnejše znamenitosti. Na sliki ni manjkal niti dvorec Zemono, Teodozijev križ, dvorec Lanthieri ter Stari grad nad Vipavo. Na vse omenjene vzpetine smo se tudi podali in razvijali koordinacijo ter ravnotežje pri hoji po neravnih površinah. V naši skupini je bilo iz dneva v dan bolj čutiti pridih domačnosti in pristne otroške topline. Pravi pečat pa so ji dale še ostale otroške umetnine, ki so jih ustvarili z različnimi likovnimi tehnikami. Ob obisku Vipave in ogledu njenih kulturnih in naravnih znamenitosti, so nastale platane, obdane s kamnitimi Puttiji ter dvorec Lanthieri. Dvorec Zemono, ki je bil naš večkratni cilj, so otroci naslikali z vodenimi barvami.

Otroška radoživost, igrivost in porajajoča se vedoželjnost so bile prisotne skozi celoten projekt, zato je za svetlo prihodnost Doline poglavitnega pomena, da že med mlade rodove vnašamo željo po raziskovanju in odkrivanju novega.

Naša pustolovščina se s koncem šolskega leta počasi končuje. Zaključili jo bomo tam, kjer smo jo tudi začeli – v Vipavi, v senci mogočnih platan, s kepico slastnega sladoleda v rokah, muhasta burja pa nam bo mršila lase in nas morda »prevetrila« še s kakšno novo pustolovščino!

 

Ivana Žvanut in Urban Lukin (vzgojitelja skupine Činele)